Sperr deg mot kredittsjekk

Hvis du nylig har blitt svindlet eller blitt utsatt for ID-tyveri kan det å opprette en kredittsjekk sperre være smart. Det vil kunne gi en ekstra trygghet for å forhindre at noen tar opp kredittkort eller forbrukslån uten ditt samtykke på ditt navn. 

Frivillig kredittsjekk sperre innebærer at du sperrer deg selv mot kredittvurderinger. Dette kan være aktuelt hvis du ønsker å forhindre svindel etter et ID-tyveri. Da vil du effektivt hindre at svindlere får innvilget kreditt på ditt navn.

Kredittsperre er også aktuelt for personer som har utfordring med å ha kontroll på egen økonomi og derfor ønsker en effektiv sperre for opptak av mer lån, kreditter og abonnementer.

Når du tegner et nytt mobilabonnement, søker om lån eller bestiller nytt kredittkort, benytter selskapet eller banken seg av et tredjeparts kredittvurderingsselskap for å undersøke om du er en betalingsdyktig kunde.

Dersom du har opprettet en frivillig kredittsjekk sperre vil du få avslag når du søker om forbrukslån, kredittkort eller lignende, siden dette er søknader som krever en kredittvurdering. I så måte er en frivillig kredittsperre en slags prevensjon mot mer gjeld.

Slik aktiverer du kredittsperre

For å frivillig sperre sitt navn mot kredittvurderinger, må du selv ta kontakt med aktørene i Norge som har konsesjon fra Datatilsynet til å kredittvurdere privatpersoner. Disse er forpliktet til å tilby kredittsperre.

Det er hovedsaklig 4 kredittinstitusjoner som kredittvurderer private personer i Norge. Dette er Bisnode, Evry, Creditsafe og Experian.

Kredittsperre hos Bisnode
1. Bruk BankID for å logge deg inn på Bisnodes sperreside
2. Velg «Frivillig kredittsperre» i menyen
3. Trykk på «Aktiver kredittsperre»-knappen
Kredittsperre hos Creditsafe
4. Bruk BankID for å logge deg inn på

Kredittsperre hos Creditsafe

1. Under overskriften «Registrere kredittsperre» huker du av for å bekrefte godkjenning av at personnummeret ditt sperres for kredittvurderinger
2. Trykk på knappen «Registrere sperre» for å få valget registrert

Kredittsperre hos Evry
1. Bruk BankID for å logge deg inn på Evrys sperreside
2. Trykk deretter på «Aktiver sperre»

Kredittsperre hos Experian
1. Registrer deg på Experians side ved hjelp av BankID
2. Etter å ha blitt videresendt til hjemmesiden, velger du «Kredittsperre» i menyen
3. Huk av i boksen til venstre (ved siden av teksten «EXPERIAN AS»), trykk «Oppdater min kredittsperre» og godkjenn endringene med BankID