Har du flere smålån eller kredittkortgjeld?

Hvilket aksjefond skal du velge å spare i?

av Pensjonssparing

Hvilket aksjefond skal du velge å spare i?

Bak aktivt forvaltede aksjefond sitter det godt betalte forvaltere. Men å finne gode fond er ikke alltid like lett.

Det er ikke uten grunn at man sier at en gjeng sjimpanser bevæpnet med dagens næringsliv og dartpiler ville gjort en bedre jobb enn en hvilken som helst forvalter eller aksjemegler.

Er det derfor det kalles monkey business?

Men aller først hvilke valg har man hvis man skal investere i aksjefond?

  • Aktivt forvaltede fond – I et fond som blir aktivt forvaltet plukker forvalteren aksjer helt indeksuavhengig. Målsettingen til disse fondene er å slå referanseindeksen med størst mulig margin. Problemet er at ofte er kostnadene høye og at forvalterne gjør en for dårlig jobb. I tillegg er det viktig å være oppmerksom på hvordan kostnadene faktisk egentlig er. Mange tenker at en forvaltningskostnad på 2% ikke høres å mye ut hvis forventet avkastning er 7%. Men det bankene ikke er så flinke til å få frem er at en forvaltningskostnad på 2% er knyttet til sparesaldoen og ikke tilsvarer en avkastning på 2%.
  • Passivt forvaltede fond / Indeksfond:  Meningen med disse fondene er at de skal være satt sammen slik at de følger en bestemt referanseindeks. Derfor er de mer forutsigbare enn aktivt forvaltede fond, men også har kan det bli gjort en dårlig jobb slik at det enkelte fond kan avvike betydelig fra referanseindeksen. Ofte kan gebyrene være for høye i forhold til at det kun er et passivt fond, så pass hvilke gebyrer som gjelder for fondet du eventuelt vurderer å velge.

 

Så hvordan finne ut av dette og klare å velge ett bestemt aksjefond?

Aller først, det er jungel av rådgivere der ute, tusenvis av valg, ulike konsepter på nettet som er skapt for å fange din oppmerksomhet og gi deg en følelse av at du har kommet over noe helt spesielt.

Du må være skeptisk til alle råd du får fra rådgivere som presenterer banker og investeringsselskaper. Husk at de er opptatt av å selge sine egne produkter, som de tjener penger på. Et godt sted å starte er å bruke tjenesten «Morningstar» som vurderer alle ulike fond. Fordelen med Morningstar sine vurderinger er at de ikke har noen salgsrolle. Det er kun en opplysningstjeneste.

Det er også viktig å ikke la seg «blende» av tidligere gode resultater. Tidligere resultater i ett aksjefond gir ingen garantier. I tillegg kan personen «forvalteren» som styrer fondet være byttet ut. Tidligere rekord avkastning hjelper ingen ting hvis det har kommet en elendig stedfortreder.

Husk at risikoen ofte er større enn den ser ut til å være når du bare leser tallene. I praksis er det slik at hvis du investerer i ett aksjefond og fondet taper seg 50%, må du vente på en 100% stigning igjen før du har fått tilbake pengene dine.

Når du skal velge fond, må du være særlig oppmerksom på hvilke gebyrer fondet tar. Type gebyrer er årlige forvaltningsgebyrer, kjøpsgebyrer og salgsgebyrer. Mange fond tar ett eller flere av disse gebyrene. Når du søker opp ett aksjefond hos Morningstar vil du kunne se hvilke gebyrer dette fondet har.

Det viktigste for deg når du skal gjøre et valg er å være kynisk, ikke la deg rive med av følelsen om at du har kommet over noe unikt og tenke langsiktig. Og husk at alle fond som lover en kjempe god avkastning, også innebærer en betydelig risiko for tap – ellers ville alle ha investert der.

Og husk ordtaket, «There ain’t no such thing as a free lunch«.

Spar penger på forsikringen

Mange sparer flere tusen kroner i året på å bytte forsikringsselskap. Sjekk hva du kan spare idag!

Relaterte Artikler

Laget for å bli lest på 20 sekunder eller mindre