Har du flere smålån eller kredittkortgjeld?

Svindlerne som spesielt utnytter en eldre generasjon

av Arkiv, Generelt

Gjennom Forsikringsportalen.no advarer vi mot en rekke ulike svindel metoder. Det er vi synes er særlig bekymringsfullt er at vi regelmessig mottar telefoner fra eldre personer som har bitt lurt av svindlere som utnytter en sårbar eldre genereasjon.

Ofte er det snakk om enslige eldre som enten blir direkte oppringt av svindlere eller de blir målrettet med svindel annonser i sosiale medier.

Nedenfor følger et typisk eksempel på svindel som gjøres om dagen:

Du ser en annonse som viser en falsk artikkel om en kjent person som forteller på Skavlan om hvordan han har oppnådd spesielt gode investeringsresultater. Du trykker på annonsen og blir bedt om å legge igjen kontaktinformasjonen for å få mer informasjon. Du blir deretter oppringt etter kort tid av en person som utgir seg for å representere et investeringsselskap. Du blir deretter overtalt til å kun investere et lite beløp på ofte mellom 2000 og 5000 kroner. Du tenker at beløpet er så lite at du tar risikoen med dette. Du får innlogging til en investeringsplattform som ser profesjonell og trygg ut. Etter en liten stund blir du fulgt opp og fortalt at du har hatt god gevinst på investeringen. Når du logger deg inn vil du få det bekreftet ved å se at du har oppnådd gevinst med grafisk visualisering. Deretter vil svindlerne råde deg til å ta ut pengene for å sikre gevinsten. Dette gjør at svindlerne vinner din tillit. Du vil da bli oppringt å bli fortalt at gevinsten ikke har blitt godkjent til utbetaling fordi de trenger at du verifiserer deg med BankID. Du mottar derfor en epost med en lenke du må verifisere. Denne lenken gjør at programmet Anydesk eller lignende blir installert på offerets datamaskin. Deretter blir du fortalt at du må logge deg inn i nettbanken for å verfisere seg med BankID der. Fordi svindlerene da har kontroll over din datamaskin med Anydesk så vil dette medføre at svindlerne enkelt kan overføre alle pengene som er i din nettbank.

Det vi har lagt merke til den siste tiden er følgende:

  • Svindlerne målretter seg inn mot den eldre generasjon, ofte de som er enslige.
  • Svindlerne tar kontakt på telefon fra et norskt telefonnummer.
  • Svindlerne  lyver om at de ringer fordi du har lagt inn din kontaktinformasjon for å få mer info om en investeringsmulighet.
  • Investeringsplattformene som svindlerne benytter fremstår profesjonelle og tillitsvekkende.

 

Den eldre generasjonen som ikke er oppvokst med denne type svindelmetoder er særlig utsatt. I det mest ekstreme tilfellet vi ble kontaktet om, så hadde offeret, som var en eldre enslig kvinne, blitt frastjålet 2 millioner kroner. Svindlerne hadde klart å komme seg inn i nettbanken med en metode som hadde flere likhetstrekk som i eksempelet over. Banken tok ikke noen del av regningen og offeret tapte alt.

Vårt syn er at offentlige organisasjoner burde ha tatt en større ansvar med å beskytte edre mot denne type svindel. For eksempel kunne offentlige organisasjoner hatt informasjonskampanjer på TV som kunne lært opp de eldre i å beskytte seg. Dette ville sannsynlig ha forhindret veldig mange tilfeller. I tillegg ville man forhindret store pengesummer fra Norge i å ende opp i hendene til kriminelle utenlandske organisasjoner.

 

 

Relaterte Artikler

Laget for å bli lest på 20 sekunder eller mindre

Stadig flere bytter forsikringsselskap

En forbrukerundersøkelse gjennomført av Kantar TNS i samarbeid med Finans Norge viser at forsikringskundene stadig oftere skifter forsikringsselskap. Undersøkelsen viste at 19 %, nesten hver femte forbruker, skiftet sitt hovedforsikringsselskap det siste året....

les mer

Sjekkliste ved bytte av forsikringsselskap

Fra 1. januar 2006 ble det innført fri flytterett, som innebærer at du kan bytte forsikringsselskap når du selv ønsker det. Overføringsperioden er 30 dager og det er ikke nødvendig å vente til hovedforfall når man vil bytte forsikringsselskap. Der er heller ingen...

les mer