Har du flere smålån eller kredittkortgjeld?

Hvordan komme ut av betalingstrøbbel?

av Forbrukslån, Lån, Refinansiering

R

1. Sett opp budsjett

Få oversikt over din økonomi ved å sette opp et budsjett i et Excel ark. Her skal alle inntekter og utgifter inn. Dette gir deg fasiten på hvor mye du har til overs i måneden, eller hvor mye du må kutte utgiftene for å gå i pluss.

R

2. Få oversikt over kreditorene dine.

Gå igjennom alle regningene dine og før opp alle de du skylder penger i ett Excel ark. Det kan lønne seg å forsøke å kontakte de du skylder penger og spørre dem hvor mye de kan kutte regningen hvis du klarer å betale hele regningen innen en bestemt tid.

R

3. Ranger de ulike gjeldspostene

Det første som er viktig å identifisere er de dyreste gjeldspostene med høye forsinkelsesrenter. Statlige krav har første prioritet, for eksempel NRK-lisens, bøter, skyldig skatt og moms. Deretter kommer andre gjeldsposter fra private aktører som har forfalt, som telefonregninger, bøter, kredittkortregninger o.l.

R

4. Prøv å samle dyre smålån, gjeldsposter og kredittkortgjeld

Hvis du ikke klarer å refinansiere dette gjennom boliglånet anbefaler vi at du samler alle disse gjeldspostene i ett samlet lån. Boliglån, billån og studielån er gjeldsposter med lav rente som du ikke trenger å endre på.

Trenger du hjelp

Når man havner i økonomisk uføre finnes det et utall av aktører som reklamerer med at de skal hjelpe deg og at de er eksperter på dette. Dessverre er motivet til de fleste av disse aktørene kun å tjene penger ved å kun tilby dyre lån, som ofte bare gjør situasjonen enda verre.

Relaterte Artikler

Laget for å bli lest på 20 sekunder eller mindre