Har du flere smålån eller kredittkortgjeld?

Hvilke regninger er det best å utsette?

av Forbrukslån, Lån, Refinansiering

Plutselig befinner man seg i en periode hvor utgiftene dine overstiger inntektene. Uavhengig av årsaken, om det er at man har mistet jobben, overforbruk på en utenlandsferie eller noe annet, så kan konsekvensen være purregebyr, inkassosalærer og betalingsanmerkninger. Dette kan fort bli en ond sirkel som bare vokser seg større og større.

Hvis man kommer i denne situasjonen er det viktig å være klar over hvilke regninger man bør prioritere å betale først, og hvilke man kan utsette litt uten at kostnadene blir for høye.

 

HVILKE REGNINGER HASTER MEST?

Når man ser at man ikke rekker å betale regningene til forfall er det beste å ta kontakt umiddelbart for å spørre om en utsettelse. Private aktører som forsikringsselskaper, strømleverandører og mobiloperatører er ofte villige til å tilby utsettelser uten ekstra kostnad. Den det er absolutt værst å skylde penger til er staten og her er det oftest lite rom for forhandlinger. Få derfor betalt regningene fra staten først, som NRK-lisens, årsavgift på bilen og eventuell restskatt. Deretter vil det være lurt å prioritere mobiloperatøren, fordi man kan risikere at abonnementet blir sperret hvis man ikke betaler og det går for langt. Noen mobiloperatører tar også betalt for gjenåpning. Men som nevnt, vil det ofte være mulig å få innvilget utsettelse hos mobiloperatøren om man kontakter dem.

Når det kommer til boliglånet, så vil det ofte være mulig å forhandle med banken om enten å få en lengre nedbetalingsperiode eller få innvilget en avdragsfri periode – som vil gi en lavere sum man må betale i måneden.

Hvis man leier bolig kan man risikere å bli kastet ut hvis du ikke betaler husleie, derfor bør man absolutt prioritere å betale den månedlige husleien.

Hvis man har studielån vil lånekassen ofte være fleksibel med tanke på å gjøre justeringer for å senke månedsbeløpet man må betale.

Når man er inne i en trang periode anbefaler vi at man kvitter seg med alle former for ekstra goder, som Netflix, Spotify, ekstra raske bredbåndslinjer, planlagte feriereiser, planlagt oppussing, byturer, alkohol og tobakksvarer. Når det står mellom å ha tak over hodet og ekstra goder, så bør man bare bite tenna sammen for en periode.

Trenger du hjelp

Når man havner i økonomisk uføre finnes det et utall av aktører som reklamerer med at de skal hjelpe deg og at de er eksperter på dette. Dessverre er motivet til de fleste av disse aktørene kun å tjene penger ved å kun tilby dyre lån, som ofte bare gjør situasjonen enda verre.

Relaterte Artikler

Laget for å bli lest på 20 sekunder eller mindre